In oktober 2019 vierde ik mijn 18e verjaardag, nu mocht ik 17 maart 2021 voor de eerste keer stemmen. Maar hoe kwam ik tot mijn besluit?

Ik vind stemmen toch nogal een verantwoordelijkheid. Ik ben nu medeverantwoordelijk voor de partijen die in de Tweede Kamer zitten en dat gevoel kan toch nog wel wat druk met zich meebrengen. Toch ben ik van mening dat als je stemgerechtigd bent, dat je dan ook moet gaan stemmen. Iedere stem maakt een verschil, ieder individu maakt een verschil en jij dus ook.

Maar ja, op welke van de 37 partijen moet je stemmen en hoe maak je straks die keuze? In dit artikel deel ik met jullie waar ik mijn keuze op heb gebaseerd.

Alvorens ik iets van oriëntatie had gedaan had ik al een neiging naar GroenLinks. Ik weet dat vele mensen hun stem liever voor zich houden of dat niet openbaar willen maken, naar mijn idee heerst er een soort taboe op. Ik ben echter van mening dat we in een vrij land leven, waar we ons mogen uitspreken over onze mening zonder daar op te worden aangevallen.

Ten eerste denk ik dus dat het belangrijk is dat je weet waarvoor je staat. Op het voortgezet onderwijs heb je het verplichte vak Maatschappijleer, hier maak je kennis met o.a. de opbouw van de politiek en andere vlakken van de samenleving. Naast Maatschappijleer volgde ik Maatschappijwetenschappen en heb ik dus in 3 jaar tijd best veel maatschappelijke problemen voorbij zien komen waardoor ik al een vrij goed beeld heb waar ik voor sta. Op vele vlakken heb ik een uitgesproken mening en dus was de kieswijzer voor mij een fijne eerste stap. Bij de stellingen waar ik niet voldoende over wist las ik de toelichting betreffende de stelling en ook wat de partijen erover te zeggen hadden. Ten slotte krijg je een resultaat met welke drie partijen jij het meeste gemeen hebt. Vervolgens heb ik mij verder ingelezen over deze partijen, zo kwamen GroenLinks, Bij1, D66 en de SP naar voren.

Nadat ik de stemwijzer had afgerond heb ik van deze partijen het verkiezingsprogramma gelezen en bij sommige slechts een deel. Dit heb ik gedaan omdat ik het belangrijk vind om niet zomaar er van uit te gaan dat de partij die uit de stemwijzer komt ook daadwerkelijk bij mij past. Zo kwam ik tot de conclusie dat Bij1 niet voor mij is weggelegd.

Vervolgens heb ik 28 februari het verkiezingsdebat van RTL gekeken. Dit vond ik heel erg interessant en heeft mij doen laten twijfelen tussen de SP en GroenLinks.

Naast dat ik gebruik maak van de verkiezingsdebatten op TV en van de kieswijzers, volg ik ook @checkjestem op Instagram. Hier krijg je nog eens een overzicht met de standpunten van de partijen, wat je nog eens extra kan helpen met jouw keuze.

Zoals je ziet wilde ik mijn keuze niet baseren op maar één kieswijzer of één verkiezingsdebat. Ik wil meerdere perspectieven hebben en mij ook zelf inlezen waardoor ik voor mijn gevoel een goede keuze heb gemaakt die aansluit op mijn standpunten.

Foto door Polina Kovaleva via Pexels

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *