Maandag is de dag waar “iedereen”1 tegen opkijkt, woensdag is het midden van de week, vrijdag staat symbool voor het weekend en we beginnen weer van vooraf aan. Maandag.

Sta jij weleens stil, stil bij wat je allemaal hebt in het leven? Kijk je weleens om je heen? Zie je weleens in, dat jouw leven wordt vormgegeven door jou? Sta je weleens stil en ben je dan tevreden?

Zie je wat er staat
Of mis je enkel wat er stond
Krijg je wat je wilt
Of zelfs meer dan wat je vroeg
Ben je tevreden met het minste
Of is het meeste niet genoeg

Mooi, Marco Borsato

Vooral nu de dagen vaker steeds meer op elkaar gaan lijken. Nu er minder verschil is tussen de dagen van de week. Dat het verschil met het weekend enkel en alleen “vrij” zijn is. Nu de afwisseling van de dagen niet zo aanwezig is. Zie je ook nog wat er wel kan?

Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things

Robert Brault

Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat de mensheid door deze pandemie beter gaat inzien dat het leven niet alleen maar draait om status, carrière maken, het materialistische, maar juist ook om de simpele dingen gaat. Dat we de dingen die ons nu zijn “afgenomen” meer zijn gaan waarderen. Zoals een film kijken in de bioscoop met een lekkere bak popcorn, of die overheerlijke nachos, een terrasje pakken met je vrienden, een koffietje drinken bij dat lokale tentje, vreemde mensen tegen komen, naar de kroeg gaan. Er zijn nu zoveel dingen waar we voorheen niet dankbaar voor waren, waar we niet zoveel waarde aan hechtte.

Dankbaar zijn, wat is dat toch mooi. Maar wat vergeten we vaak om dankbaar te zijn. Wat vergeten we vaak dat ons leven een cadeau is, dat dit leven van jou is. Wat vergeet ik vaak, dat het niet vanzelfsprekend is om opgevoed te worden door twee ouders, die elkaar lief hebben en nog steeds samen zijn. Wat vergeet ik vaak, dat ik trots ben op mijn zusje. Wat vergeet ik vaak hoeveel ik van onze honden houd. Wat vergeet ik vaak, dat gezegend ben dat ik naar de universiteit kan. Ik vergeet het veel te vaak.

Maar bij deze, wat ben ik dankbaar voor de mensen om mij heen, voor alle mogelijkheden die ik krijg en voor alle tegenslagen die ik overwin. Wat ben ik dankbaar voor mijn leven. Ik ben dankbaar voor mijn dankbaarheid.


1 “Iedereen” is natuurlijk een onwijze generalisatie.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *