Zoals ik laatst in dit artikel vertelde, ben ik aan het opruimen/minimaliseren. Wie kent het niet, kleren die je nooit draagt maar je toch maar bewaard “voor het geval dat” en de chaos dat langzaam is ontstaan in je kledingkast? Vorige maand was ik het zat en ging ik aan de slag met mijn kledingkast. Hij is nu nog steeds netjes, ik gebruik veel meer van mijn kleren die ik nu nog heb en daarbij varieer ik nu veel meer in mijn outfits.

Sorteren

Om te beginnen heb ik mijn ladekast lade voor lade aangepakt. Ik begon met mijn bovenstukken. Ik haalde alles uit de kast, letterlijk, legde dit op mijn bed en sorteerde het op wat ik wel en niet meer droeg. Vervolgens maakte ik onderscheid tussen kort-, middel- en lange mouwen en zo ben ik mijn kledingkast doorgegaan.

Zo ging ik ook te werk met mijn broeken en pyjama’s. Ik draag pas 1 à 2 jaar echt rokjes en jurkjes dus wat ik daarvan nu in mijn kledingkast heb liggen draag ik ook daadwerkelijk, dit heb ik dus gelaten voor wat het is.

Digitaliseren

Voordat ik al mijn kledingstukken weer netjes ging opvouwen en een plekje gaf in mijn kledingkast heb ik alles gedigitaliseerd. Dit was best even een klusje, maar dit was het ook zeker waard! Ik ga je nu vertellen waarom.

Het is gewoon een feit dat je favoriete kledingstukken hebt en dat je nou eenmaal een paar favoriete combinaties hebt. Hier vanaf stappen vond ik heel erg moeilijk, ik kwam vaak toch weer met dezelfde stukken aan en andere kledingstukken bleven dus in de kast liggen.

Ik gebruik nu de app Smart Closet. Hierin heb je een overzicht van welke kledingstukken je hebt, welke outfits je draagt en wanneer, en bovenal kan je ook zien welke kledingstukken je het vaakst draagt. Als je geen inspiratie hebt of weer eens iets nieuws wilt proberen kan je de app ook zelf outfits laten samen stellen. Super handig dus! Zo pak ik nu vaker toch die andere broek en combineer ik die met een kledingstuk dat ik het minst heb gedragen.

Het digitaliseren vergt wat handigheid. Zo kun je van al je kledingstukken foto’s maken en deze “uitknippen”, maar je kan ook door je mail spitten en kijken bij je bestellingen. De foto’s op de website waar je de kleding hebt besteld zijn namelijk vaak zo goed als klaar om te gebruiken! Kan je niet het precieze artikel vinden, dan kan je er ook voor kiezen om een artikel uit te zoeken dat hier wel op lijkt. Dit scheelt tijd en vaak zijn de foto’s van webshops mooier dan die je zelf maakt.

Inruimen

Vervolgens hoef je alleen nog maar je kledingstukken in je kast terug te stoppen. Dit klusje was zo gedaan en zo kon ik weer genieten van mijn opgeruimde kledingkast!

Werkt dat digitaliseren echt?

Zoals ik al kort benoemde werkt het digitaliseren voor mij echt. Zo kwam ik erachter dat ik een broek pas één keer had gedragen in 1,5 maand tijd. Dat is natuurlijk onwijs zonde! Ik kijk dus vaak naar welke items ik het vaakst heb gedragen en kies dan degene die ik het minst heb gedragen. Zo heb ik alweer wat nieuwe outfits samen gesteld en variëren mijn outfits nu veel meer.

Naast dat je dus kan zien wat je draagt zie je dus ook wat je niet draagt. Als ik over een poos mijn kast weer uitruim en zie dat ik een trui echt helemaal geen één keer heb gedragen, dan kan die naar het goede doel of verkoop ik hem via Vinted.

Wat doe je met de kleren die je overhoudt?

Ikzelf doneerde mijn oude kleren altijd aan het goede doel. Dit doe ik nu nog steeds, maar kledingstukken die ik echt nauwelijks heb gedragen en daardoor nog zo goed als nieuw zijn verkoop ik via Vinted. Ik ben hier compleet nieuw in en dus vergt dat nog wat oefening, maar ik ben wel enthousiast!

Foto door Leticia Ribeiro via Pexels

Misschien vind je dit ook leuk

4 Reacties

  1. Super leuk om te lezen. Ik ben ook bezig en wil mijn kast ook digitaliseren maar ik vind het nogal een werk en kom er niet aan toe :p
    Ik wou er deze maand werk van maken maar ben nog altijd niet begonnen. Misschien toch binnenkort eens wat tijd maken.

  2. Goed om mee bezig te zijn! Ik ga vaak eens per half jaar door mijn kleding. Soms kon ik dan eerst geen afscheid nemen van bepaalde kledingstukken, maar als ze dan een half jaar toch zijn blijven liggen, doneer ik ze uiteindelijk toch.

    1. Die struggle herken ik heel erg! Afgelopen keer ben ik vrij rigoureus te werk gegaan (ik had zoveel kleren al eens een “2e kans” gegeven in de hoop dat ik ze toch nog ging dragen). Nu met het digitaliseren ben ik benieuwd of het wat makkelijker gaat zijn om kleren weg te doen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *