Je kan er niet om heen, veel studenten zitten thuis te studeren. Het voortgezet onderwijs is dan weliswaar weer open, en ook MBO-instellingen kunnen weer studenten ontvangen, echter zitten de studenten van het HBO en WO nog thuis. Dit thuis studeren heeft natuurlijk zijn consequenties, je hoeft toch nergens heen dus waarom uit bed komen, waarom zou je je aankleden, je hebt heel de dag aan jezelf dus dat studeren komt wel… Er komt een hoop bij kijken wil je er een productieve dag maken. Aan het begin van mijn studie moest ik dan ook heel erg zoeken om het juiste ritme te vinden, ik hield vaak 2 uur aan lunchpauze en had tussendoor ook vaak pauzes van een half uur. Niet geheel gek dat mijn hoofd dus overliep en dat dit totaal niet werkte. Nu 7 à 8 maanden na de start van mijn studie heb ik de smaak te pakken. Daarom deel ik vandaag mijn tips met jullie!

Tip 1

Mijn eerste tip, en dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je deze hoort, maar zet een wekker en houd er een ritme in. Zo zet ik mijn wekker elke dag tussen half 7 en half 8. Ik begin met yoga oefeningen, daarna kleed ik mijzelf aan, ga ik ontbijten en dan kan mijn dag beginnen!

Tip 2

Maak een planning, dit deed ik ook al zonder corona, maar in deze omstandigheden is weten wat je moet doen en voor wanneer nóg belangrijker. Ik heb zelf een agenda van Ourgreenstory, hier zal ik binnenkort een artikel over schrijven. Hierin houd ik bij wanneer ik colleges heb, wanneer ik iets moet hebben gelezen of ingeleverd en wanneer ik hier dan aan ga werken. Voor mijzelf plan ik het altijd zo dat ik, bijvoorbeeld, in week 1 de artikelen voor week 2 lees en niet dus het artikel een dag voor de les lezen. Zo loop je nooit achter, en mocht er een dag tussen zitten dat je de energie niet hebt dan kan je het zonder enige moeite doorschuiven omdat je nog genoeg tijd en ruimte hebt. Zo voorkom je dus extra stress. Daarnaast probeer ik in mijn weekenden niks aan de studie te doen. Ik plan alles in op de doordeweekse dagen, hierdoor maak ik wel vaak dagen van half 9 tot 17.00u à 18.00u maar dat is het helemaal waard als je dan zaterdag en zondag niet aan school hoeft te denken. Is het wel een keer zodanig druk, dan is het niet anders en moet ik toch ook in het weekend aan school.

Tip 3

Werk met tijdblokken. Doe dit vooral bij taken waar je tegenop ziet, zo heb je kleine blokken waar in je even moet knallen en daarna heb je even een pauze. Ik houd zelf blokken van 25 minuten aan en dan een pauze van 10 minuten. Mocht ik nu lekker in de flow zitten dan ga ik gewoon verder na die 25 minuten, maar anders houd ik dus een korte pauze. Kom achter je laptop vandaan, verplaats jezelf even of (en misschien wel nog beter) verlaat even je studieruimte. Daarna heb je weer meer concentratie en kan je verder met waar je mee bezig was.

Tip 4

Zet je telefoon op focus modus of niet storen. Als je tijdblokken gebruikt is dit des te belangrijker. Zorg ervoor dat je in die 25 minuten uiterst geconcentreerd bent, dus geen meldingen en ook niet even snel iets van social media checken. Je wordt door je geluid uit te zetten niet afgeleid en daardoor is die pauze des te lekkerder, want dan kan je wel even je telefoon erbij pakken.

Tip 5

Hou een vast schema aan met etenstijden. Ik merk voor mijzelf een onwijs verschil met het begin van mijn studie en waar ik nu ben. Aan het begin at ik vrij onregelmatig, de ene keer lunchte ik rond 12 uur en de andere keer rond 2 uur. Als ik tussendoor trek had ging ik naar beneden en hield ik zo een half uur pauze. Nu heb ik echter een vast schema, ik eet rond 11 uur een handje ongebrande en ongezouten noten tijdens het studeren, rond half 1 houd ik een uur pauze en lunch ik met mijn moeder, en daarna ga ik rond 3 uur even naar beneden om noedels te maken die ik vervolgens meeneem naar boven. Doordat ik hier een vast schema in heb, heb ik tussendoor eigenlijk geen trek en heb je dus ook geen “onopvallende” pauzes waarin je even snel naar beneden gaat om wat eten te halen, wat ondertussen dus ook niet zo snel is…

Tip 6

Spreek met jezelf een bepaalde tijd af dat je stopt. Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt dat ik rond 19.00u of 19.30u echt stop. Heb ik tegen die tijd niet alles af? Dat geeft niet, morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. Ik heb vooral geleerd dat je ’s avonds ook even moet ontspannen zodat je de volgende dag weer kan functioneren en niet alleen maar het idee hebt dat je studeert en slaapt en dat dat elkaar opvolgt.

Tip 7

Maak geschreven aantekeningen! Aan het begin van het jaar maakte ik alle aantekeningen in een Word document, dit werkte echter niet optimaal. Afgelopen maand kocht ik een tablet, dit is natuurlijk best een uitgave maar het bespaart mij uiteindelijk een hoop! Ik heb een Samsung Galaxy Tab 7S gekocht. In eerste instantie kocht ik deze zodat ik mijn boeken niet meer fysiek hoef te kopen, ik kan ze namelijk allemaal gratis online verkrijgen. Ik wil echter wel kunnen markeren en ook hier en daar een aantekening in de tekst kunnen maken. Ik heb dit een tijd geprobeerd via mijn laptop, maar dit werkte voor mij niet. Nu kan ik dus mijn boeken via mijn tablet lezen en is het eigenlijk net als een fysiek boek. Dit scheelt mij dus een hoop kosten omdat ik nu geen boeken meer hoef te kopen, zeker als je je bedenkt dat ik voor twee periodes al rond de €300,- aan boeken kwijt was. Ik hoef voor het verdere verloop van mijn studie (als het goed is) geen boeken meer te kopen en dus bespaar ik op die manier onwijs veel geld. Verder kan ik nu dus ook notities maken op mijn tablet. Ik merk na een maand al duidelijk een verschil. Ik onthoud veel beter wat ik heb gelezen en wat er tijdens colleges is verteld doordat ik het opschrijf in plaats van aantekeningen maken in een Word document. De tip is dus: schrijven, schrijven en nog eens schrijven!

Deze tips zijn eigenlijk mijn ervaringen die mij hebben geholpen tijdens het thuis studeren. Thuis studeren is niet altijd een pretje, maar met een beetje behendigheid is het zo erg nog niet! Vergeet niet om af en toe ook te ontspannen, je kan niet altijd maar aanstaan. Je moet je batterij ook opladen, en dat doe je niet alleen met slapen maar juist ook door tijd voor jezelf te nemen en te genieten van het leven!

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Misschien vind je dit ook leuk

2 Reacties

  1. Goede tips, thanks for sharing. Ik heb er echt moeite mee om ritme in mijn leven te behouden. Ik heb zo’n hekel aan ochtenden, dat ik iedere mogelijkheid aangrijp om langer te blijven liggen. Maar wel heel fijn dat dit voor jou wel goed werkt!

    1. Hahah ja dat snap ik, ik heb die dagen niet zo vaak maar ik herken het wel! Ik leg mijn wekker eigenlijk altijd aan de andere kant van mijn kamer zodat ik mijn bed wel uit moet komen om die uit te zetten (anders blijf ik vaak ook nog wel liggen) :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *